Mutiara Kata



Membuat Auto Publish Dan Sticky Mode Posting

Kadang-kadang kita terlalu sibuk berkerja hingga kita tak ada masa untuk update blog, atau mungkin kita mahu pergi makan angin, tapi mahukan blog terus aktif. Jika kamu mempunyai masalah seperti ini, membuat 'Auto Publish' adalah jalan penyelesaiannya.
Ok, cara membuatnya begini;



1. Taip entry macam biasa.
2. Jangan 'Publish Post' dulu. Sebaliknya, klik pada 'Post Options' seperti dalam gambar diatas.
3. Ubah tarikh dan masa untuk kita keluarkan etry tersebut.
4. Dah siap ubah, barulah klik 'Publish Post'...


'Sticky Mode' pula digunakan bila kita nak sesuatu entry yang kita keluarkan tu, kekal berada di entry paling atas untuk jangka masa yang tertentu.
Cara membuatnya;


1. Taip entry macam biasa.
2. 'Publish Post' macam biasa.
3. Kemudian, edit balik entry yang dah di publish tadi. Tukar 'date and time' pada 'Post Options'. Ikutlah sampai bila kita nak entry tu berada di atas.
4. Dah siap, klik 'Publish Post' semula...

Ok, untuk pengetahuan, saya membuat entry ini menggunakan cara 'Auto Publish'. Entry ini telah dikarang pada tarikh 2/7/09, jam 8.30pm...
Selamat Mencuba!... sengihnampakgigi

Rujukan: Viruspadu's
Blog Widget by LinkWithin

Untuk pengetahuan pengunjung, Blog ini tidak lagi aktif dan saya sudah pun berpindah ke Blog Wordpress.org. Terima Kasih diatas sokongan anda sebelum ini.
Sudi-sudilah mengujungi Blog Wordpress saya di sini...
ANOTHER STRANGE GIRL STORIES

4 Kata Pelawat:

Robiatul Adaweyah Saad said...

Dah try buat dah...
Dah kuar tulisan yg kuning tuh kate akan post waktu yg kire nak...
Patut ah sy usha² blog x nampak lg artikel tuh...
Dye ikot time dyorg erk???

Robiatul Adaweyah Saad said...
This comment has been removed by the author.
AKURO SAN said...

mungkin kot... masa saya test tutorial ni dulu pun, ada kekeliruan juga... apa pun, saya letak juga tutorial ni untuk rujukan saya...

Rowena Chasez said...

thank u 4 sharing..
really need this..:)

Post a Comment

Terima Kasih, kerana sudi berbicara di sini...

Blog Widget by LinkWithin
 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Edited By AkuroSan | Kontes Review Klinik Cinta | Contest SEO Eridy | Best View: Firefox | Top