Mutiara Kata



Cara Tukar Template Blogspot (Berserta Backup Widgets dan AdiWidgets)

Saya yakin, ramai blogger yang dah tahu cara nak tukar template blogspot nih. Tetapi bagi sesiapa yang masih baru dalam berblog, tentu masih belum mengetahui cara nak tukar template nih. Ok, tak susah sebenarnya nak menukar template nih. Dibawah ni saya senaraikan cara-cara bagaimana nak menukar template. Baca betul-betul ya...

1. Download template yang kamu suka dari mana-mana web template yang kamu berkenan. Pastikan template yang di'download, berformat 'XML Document'.
Contoh web blog template;


2. Login Blogspot, masuk ke ruangan 'Layout', dan masuk ke bahagian 'Edit HTML'.
Kamu akan berada di ruangan 'Edit HTML' seperti gambar dibawah.
Ini contoh dari blog resepi saya, 'Budak Muar Resepi'.


3. Ok, apa yang perlu kamu buat sekarang nih,

A. Backup blog kamu. Klik pada 'Download Full Template' seperti ditunjukkan pada gambar diatas. Save dalam PC kamu.
B. Klik 'Browse...', dan masukkan file template yang sudah kamu download di web blog template tadi.
C. Klik 'Upload' untuk upload template.

4. Selepas upload template, kamu akan lihat mesej 'Widgets are about to be deleted' seperti gambar dibawah. JANGAN SAVE TEMPLATE lagi.


Disini, saya ingin memgingatkan sekiranya blog kamu mempunyai sebarang widget, sila BACKUP widget kamu. Jika tidak, ianya akan hilang selepas kamu menekan butang 'SAVE TEMPLATE'.


Bagaimana Mahu Backup Widget?

Caranya begini;

5. Klik pada 'Layout' semula. Kamu akan lihat mesej yang keluar seperti gambar dibawah. Klik 'OK'.


6. Letakkan semua widget yang kamu ada pada 1 tempat di sidebar kamu. Seperti gambar dibawah.
Klik butang 'SAVE'.


7. Kemudian masuk semula pada bahagian 'Edit HTML'.

8. Tekan 'CTRL+F' pada keyboard komputer kamu. Taip salah satu nama/tajuk widget kamu. Lihat contoh seperti gambar dibawah.


9. Dengan cara ini, kamu mudah untuk mencari widget yang telah kamu letakkan pada 1 tempat tadi. Lepas tu, copy semua widget tu dan paste/save dekat 'notepad' buat sementara waktu.
Tak faham mana satu yang nak di copy? Ok, lihat gambar dibawah.


10. Dan jika blog kamu ada memasang AdiWidget, sila cari kod </body>. Copy, kod
AdiWidget kamu yang terletak diatas kod </body>, dan paste/save dekat 'notepad'.

11. Bila siap semua, bolehlah kamu upload semula template baru kamu seperti langkah 3.

12. Sekali lagi kamu akan jumpa mesej seperti langkah 4. JANGAN KLIK BUTANG 'CONFIRM & SAVE'.

13. Apa yag perlu kamu buat adalah, cari balik kod <b:section class="sidebar" id="sidebar" preferred="yes">.


14. Paste kan semula widget yang kamu save di notepad tadi dibawah kod tersebut.

15. Cari pula kod </body>, dan paste kan semula kod Adiwidget kamu sebelum kod tersebut.

16. Kemudian klik 'Save Template'. Bukan 'Confirm & Save'.

17. Jika ada widget2 id yang sama, tukarkan saja id yang lain. contoh: kalau dah ada widget ID HTML1, tukarkan kepada HTML2 atau HTML10. Kalau tak, tak boleh la nak save dia...


Ok, Siap dah... Selamat Mencuba !...
Blog Widget by LinkWithin

Untuk pengetahuan pengunjung, Blog ini tidak lagi aktif dan saya sudah pun berpindah ke Blog Wordpress.org. Terima Kasih diatas sokongan anda sebelum ini.
Sudi-sudilah mengujungi Blog Wordpress saya di sini...
ANOTHER STRANGE GIRL STORIES

16 Kata Pelawat:

admin said...

terima kasih keran berkongsi ilmu

3 dara pingitan said...

terima kasih juga bg tunjuk ajar

rosy said...

Hi! This post is likable and your blog is very interesting, congratulations!
add your

me_ica said...

Good Info...Tapi saya tak paham mcmane saya nak arrange sidebar saya?sebab after buat steps yg u bagi tu...sidebar blog i dah bukan kat tepi..jadi kat bawah skali...camane tu?

Nurul Izzati Athirah said...

thnks fr the tips. i hope i can get it right this time :D

aMiRuL jAy said...

tq.....baru bole tukar tempalate...kalo x bace kat sini x taw camne nak tukar template...tq again.....

rumputkarpet said...

ty..sy cuba mnjadik p ada skip step kot jadi klm kbt skit xper sy cb baiki.tanks again.

Dumpisz Sofea said...

salam dah cuba tp xmenjadila..ada error nape ntah..puas godey..camne ya?

nur ain said...

sy dah try. kat situ tulis error la. camne eh?

chik bellon ! said...

btol to , die tlis error . cm mane nk tuke template ni ??

Marwa Dinni said...

The widget with id HTML9 is not within a section (actual parent element is: div.) Every widget should be in a section.

saya dpt msg ni bila cuba save template.. mana salahnye ye?

Hafizan J. said...

bagaiman nak tukar tempalte ,? knpa bila sy tukar template akan keluar perktaan "Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: Content is not allowed in prolog. sila beri tunjuk ajar..

anik kina said...

xmau la.....

Informasi Malaysia said...

x jdi la dia tlis We were unable to save your template

Please correct the error below and submit your template again.
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: Content is not allowed in prolog.

SK Desa Setapak said...

sy dah cuba buat,tapi tak menjadi la..upload templates.yang kuar nye macam ni

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: Content is not allowed in prolog.

macam mana nak wat ni yer???

Mellow Yellow said...

saya betol2 baru buat blog.nape mase tekan layout tak keluar pon macam yg step kedua tu?

Post a Comment

Terima Kasih, kerana sudi berbicara di sini...

Blog Widget by LinkWithin
 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Edited By AkuroSan | Kontes Review Klinik Cinta | Contest SEO Eridy | Best View: Firefox | Top