Mutiara Kata



Cengkerik atau Pelesit?

Sepatutnya saya nak sambung cerita pasal pengalaman saya di Genting hari ni. Tapi disebabkan saya agak letih dengan urusan keluarga dan urusan kampung pada hari ni, jadi saya tak bercadang untuk membuat entry yang panjang. Sebab kalau nak sambung entry 'Ke Genting', kena makan masa yang lama untuk upload gambar...

Gambar dari katydid2... Pinjam sebagai gambar perhiasan...

Ok lah, nak dijadikan cerita, selepas saya sekeluarga makan malam lebih kurang pukul 8.00mlm tadi, saya, mak, mak cik, dan kakak saya duduklah berborak didapur sambil mengemas meja makan. Waktu kami sedang berborak tuh, tiba-tiba mak saya ternampak seekor cengkerik melompat dan terbang ke lampu dapur rumah. Mak minta saya tangkap cengkerik tuh. Mak saya kata dia nak buat demo. Tapi saya tak nak...huhu... Takut cengkerik tu gigit...hehe... Mak saya cuba tangkap sendiri cengkerik tu dengan penyapu, tapi tak berjaya juga. Kemudian, Mak Cik saya pun tolong juga tangkap cengkerik tuh... akhirnya berjaya juga tangkap... hehe... (dah macam tak der keje pula kami ni duk tangkap cengkerik kat dapur... kih..kih...)

Bila dah dapat tangkap cengkerik tuh, mak saya kata, "Nak tahu macam mana nak BEZAKAN CENGKERIK dengan PELESIT? Cuba tengok nih..." Jadi saya dan kakak pun tengoklah apa yang Mak saya buat... Mula-mula mak minta saya pegang sehelai kain. Kain tu kena pegang tegang-tegang. Kemudian, Mak saya letakkan cengkerik tadi pada kain yang saya pegang. (Letakkan saja cengkerik tu pada kain, tapi jangan dilepaskan... Kalau dilepaskan, terbanglah cengkerik tu...hehe...) Bila cengkerik tu gigit kain yang saya pegang, mak saya rentap cengkerik tadi dari kain yang digigit (iaitu kain yang saya pegang).

Buatlah 2 ke 3 kali. Kalau kepala cengkerik tadi tertanggal bila ia direntap dari kain yang digigit, bermakna cengkerik itu adalah Pelesit. Tapi kalau kepala dia tak tertanggal semasa direntap dari kain yang digigit, bermakna cengkerik tu cuma cengkerik biasa...

Dan cengkerik yang mak saya tangkap tadi, kepala dia tak tertanggal pun dari badan... Maka, mak saya pun buka tingkap dapur dan campakkan cengkerik tadi ke luar rumah... Mak saya kata, cengkerik tu, Cengkerik Air...

Itulah serba sedikit ilmu yang saya nak kongsikan... Hurmm... mungkin ada yang tertanya-tanya, Pelesit tu apa ya? Oklah, kalau nak tahu, cubalah 'Search' sendiri dekat GOOGLE... Sebab saya sendiri tak berhajat untuk bercerita mengenai itu buat masa nih... Maklumlah... saya taip entry nih pun dah pukul 12mlm kot...huhu..

Ok, sekian untuk entry kali ini...

Blog Widget by LinkWithin

Untuk pengetahuan pengunjung, Blog ini tidak lagi aktif dan saya sudah pun berpindah ke Blog Wordpress.org. Terima Kasih diatas sokongan anda sebelum ini.
Sudi-sudilah mengujungi Blog Wordpress saya di sini...
ANOTHER STRANGE GIRL STORIES

4 Kata Pelawat:

leto-longmoh said...

huhu...meremang seh kalau dgr pasal pelesit2 nih...

*shay* said...

wah bestnya ada tips kat sini... baru shay tau...

time kasih tau sebab singgah blog shay.. salam kenal dari shay juga yerk...

AKURO SAN said...

leto-longmoh: memang seram...huhu...

shay: ye... thanks gak sbb sudi singgah blog saya..

Secret Garden. said...

:) meremangg bulu roma....
betul kah info tu...
kalau itu betul2 ......,apa nk buat???

Post a Comment

Terima Kasih, kerana sudi berbicara di sini...

Blog Widget by LinkWithin
 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Edited By AkuroSan | Kontes Review Klinik Cinta | Contest SEO Eridy | Best View: Firefox | Top