Mutiara Kata



Hias blog... (Salji & Code Box)

Satu lagi perhiasan yang telah saya tanggalkan dari blog saya kerana mendapati perhiasan ini agak kurang berfungsi tanpa saya ketahui apakah puncanya... Jadi saya mengambil keputusan untuk tidak memasangnya terus demi menjaga kelancaran fungsi pada blog saya.

Jika sesiapa yang pernah menjenguk blog saya sebelum ini, anda tentu pernah melihat salji putih yang turun didalam blog ini. Dan inilah kod HTML yang ingin saya kongsikan dengan anda semua.. Tidak susah untuk memasang salji di blogspot ini. Apa yang perlu anda buat hanya ;

- 'Sign in' blogspot anda
- Pergi/klik pada 'Layout'
- Klik 'Add a Gadget'
- Cari 'HTML/Java Script' dan klik
- Masukkan kod HTML dibawah pada ruangan 'content' dan 'save' kan ia.

<script src="http://h1.ripway.com/marine/script/saljuputih.js" type="text/javascript"></script>


- Last sekali, 'preview' blog anda untuk lihat hasilnya...

......................................

Dibawah ini pula rujukan kod HTML untuk membuat 'kotak didalam posting'. Contoh kotak adalah seperti kotak putih yang terdapat kod HTML didalam posting kali ini...

<div style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0); overflow: auto; width: 450px; height: 50px;">KOD ANDA</div>


Bagi yang mahu background warna;

<div style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0); overflow: auto; width: 450px; height: 50px; background: KODWARNA">KOD ANDA</div>


1px = ketebalan kotak

solid = jenis kotak (SOLID, DASHED, DOTTED, DOUBLE, GROOVE, RIDGE, INSET, OUTSET)

width: 450px = lebar kotak

height: 50px = tinggi kotak

Selamat Mencuba... ! Gambateh !! peace

Tutorial asal: Daus, @LiYaNNuaR
kenyit

Blog Widget by LinkWithin

Untuk pengetahuan pengunjung, Blog ini tidak lagi aktif dan saya sudah pun berpindah ke Blog Wordpress.org. Terima Kasih diatas sokongan anda sebelum ini.
Sudi-sudilah mengujungi Blog Wordpress saya di sini...
ANOTHER STRANGE GIRL STORIES

6 Kata Pelawat:

D@U$ said...

Hye KAk maz...
Daus penah buat tutorial ni...
Dan daus penah guna jugak salji ni tp blog jadik lambat..

wh0se said...

macam nak cuba tapi takut pulak beri kesan kat blog...wat masa skag xla..mungkin ada masa yang lama y leh mgdap laptop,whose nak cuba wat...pape pun,terima kasih sebab berkongsi

AKURO SAN said...

daus: woh, ye ker... blog akk tak der la jd lambat, cuma salji tu tak kuar jer... mungkin sbb dah byk tambah bebenda lain, tu yg jd salji tu tak turun kot.. @ kena terima kenyataan yg Malaysia mmg x de musim salji kot.. haha..

Whose: klu kat blog whose, masih boleh guna kod salji tu. sbb blog whose masih lg simple & x berat banding blog saya yg dah ditambah iklan, gambar, dll.. klu ada masa, cuba la...

D@U$ said...

Kelakar la kak Maz ni...
Salji2...

~Pengembara Sepi~ said...

salam alaik...biasalah..bila banyak sangat animasi dalam blog..ia akan jadi berat untuk running..silap2 boleh hang kalau ia melebihi ram n processing..untuk check..masa open blog..just tekan CTRL+ALT+DEL klik pada performance..lihat betapa banyak yg digunakan..kadang kala kita ingin orang berkunjung ke blog kita..tapi bila dh jadi masalah hang or berat..jadi malas nk buka..sekian untuk makluman

AKURO SAN said...

Pengembara sepi: betul tu... saya pun sedang memikirkan klu ada lagi perhiasan2 lain yg kurang berguna utk dibuang bagi melancarkan perjalanan blog..

Post a Comment

Terima Kasih, kerana sudi berbicara di sini...

Blog Widget by LinkWithin
 
Powered By Blogger | Design By iEn © 2008 | Edited By AkuroSan | Kontes Review Klinik Cinta | Contest SEO Eridy | Best View: Firefox | Top